Systemutvecklare vid UPPMAX

Uppsala Universitet

Application deadline

April 13, 2023Systemutvecklare vid UPPMAX

Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.

UPPMAX (Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science):s uppgift är att tillhandahålla storskaliga resurser för beräkningar och lagring för forskare i Sverige samt driva lokala storskaliga resurser för forskare vid Uppsala universitet. UPPMAX har idag ett antal storskaliga högpresterande datorsystem i drift, med över 20 PB disklagring, 20000 CPU-kärnor och en växande GPU-kapacitet. Vi har användare från många discipliner, men främst datadrivna vetenskapsområden där lagring av stora datamängder behövs, såsom t.ex. bioinformatik och andra livsvetenskaper. Vissa av våra system har en driftmiljö specifikt utformad för hantering av känsliga data, som mänskliga genom och hälsouppgifter. UPPMAX har ett 20-tal anställda system- och tillämpningsexperter.

SciLifeLab är ett nationellt center för molekylär biovetenskap. SciLifeLab Data Centre ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktivititer, bl.a. det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS).

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter

Tjänsten är placerad vid UPPMAX och syftar främst till att designa och utveckla system och tjänster för forskare baserat på behov som identifieras i dialog med SciLifeLab Data Centre (DC), liksom specifika kopplingar och gränssnitt mellan UPPMAX och DCs system. Således kommer rollen att arbeta tätt ihop med både UPPMAX och DC. UPPMAX är en av de nationellt tillgängliga e-infrastrukturer som DDLS-programmet arbetar med för att stödja forskare inom livsvetenskaperna, där vi både har resurser med särskild betydelse för fältet och expertis att stödja landets forskare. Vi har en särskild roll för hantering av storskaliga känsliga data, varför informationssäkerhetsfrågorna måste ha en avgörande roll vid design av sådana lösningar.

I många fall finns underliggande tekniska lösningar eller kompetens kring att ta fram dem vid UPPMAX i dag. Målet för denna tjänst är att ta fram system som stöder processer och flöden på ett sätt som ökar den upplevda användbarheten och enhetligheten för våra forskare.

Arbetsuppgifterna inkluderar systemutveckling i projekt av olika karaktär och komplexitet, både i nya system och vidareutveckling av befintliga system. På UPPMAX får du den sällsynta kombinationen av att utveckla dina tekniska färdigheter med tillgång till omväxlande och utmanande teknologier samtidigt som du bidrar till att stärka framstående forskning från många olika ämnesområden. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling inom tjänsten både genom deltagande i internationella och nationella projekt och samarbeten, samt genom deltagande i konferenser, kurser och andra utbildningar.

Kvalifikationskrav

Den person vi söker skall ha

  • högskoleutbildning inom för anställningen relevant område eller annan erfarenhet som bedöms likvärdig,
  • dokumenterad flerårig erfarenhet av programmering i för området relevant programmeringsspråk såsom Python,
  • erfarenhet av mjukvarudokumentation och versionskontroll genom t.ex. git.
  • god social kompetens, god samarbetsförmåga samt förmåga att ta egna initiativ.

Dessutom ska personen behärska fackspråksmässigt flytande engelska i både tal och skrift, samt ha tillräckligt goda kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra sig skriftlig information och kunna följa en diskussion.

Önskvärt/meriterande

För en ökad förståelse för våra användare är det en fördel att ha erfarenhet av de praktiska villkoren kring dataintensiv akademisk forskning, särskilt inom livsvetenskaper. Det är även meriterande om kandidaten har erfarenhet av informationssäkerhetsarbete, Linuxsystemadministration, och användande av storskaliga datorsystem (exempelvis med tekniker som Openstack, Slurm, Ceph, Lustre). För utvecklingserfarenhet värderas specifikt erfarenhet och kunnande inom utveckling av webbapplikationer inom både frontend och backend och praktisk erfarenhet av Python och Javascript. Erfarenhet av att arbeta med distribuerade data och molntjänster via API:er som S3, GCS och B2 är särskilt meriterande. Karaktären av denna erfarenhet måste framgå av ansökan. UPPMAX systemgrupp, som har det dagliga driftansvaret, arbetar enligt metodiken ”Infrastruktur som kod”. Det är därför en fördel om du har tidigare erfarenhet av att hantera dina applikationer i CI/CD-plattformar (t.ex. Gitlab eller Jenkins) och konfigurationsverktyg (t.ex. Ansible eller Puppet).

Vi kommer under ansökningstiden löpande läsa ansökningshandlingar och kalla till intervjuer så skicka gärna in din ansökan så snart som möjligt.

Om anställningen

Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Elisabeth Larsson, Föreståndare UPPMAX, director@uppmax.uu.se och Johan Rung, chef för SciLifeLab Data Centre, johan.rung@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 13 april 2023, UFV-PA 2023/1017.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Last updated: 2023-03-20

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)