1:e Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Uppsala University

Application deadline

October 9, 20231:e Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Vill du göra skillnad för patienter med genetiska sjukdomar?

Vi söker en förste forskningsingenjör för att utveckla nya metoder och analysera prover med målet att etablera ny avancerad genetisk diagnostik för sjukvården.

Clinical Genomics Uppsala är sedan starten 2013 en del av plattformen Clinical Genomics inom  Science for Life Laboratory. Den bioinformatiska verksamheten är förlagd till Uppsala universitet, medan laboratoriearbetet utförs vid kliniska laboratorier på Uppsala Akademiska Sjukhus. Enhetens uppdrag är att bedriva service och utveckling för kliniknära forskning, samt att ta fram och tillhandahålla kliniska test, främst med hjälp av storskalig DNA-sekvensering, s.k. next-generation sequencing (NGS). I multidisciplinära team med bioinformatiker, genetiker, mikrobiologer och läkare levererar faciliteten kliniska bedömningar av upptäckta genetiska varianter. Verksamheten är framför allt inriktad mot ärftliga sjukdomar, olika former av cancer och mikrobiologi. För närvarande analyseras över 8000 humana kliniska prover per år med de metoder som faciliteten tillhandahåller. Eftersom genetisk diagnostik efterfrågas inom allt fler kliniska discipliner pekar prognosen på en stark tillväxt. 

Arbetsuppgifter 
Faciliteten söker en 1:e forskningsingenjör på heltid för att för att utveckla och driftsätta avancerade molekylärgenetiska metoder, samt analys av olika slags prover som service till forskare. Arbetet kommer till stor del vara fokuserat på att utveckla och utföra analyser inom framför allt cancer och ärftliga sjukdomar med hjälp av NGS (short-read och long-read), digital-PCR och single-cell-metoder. Tjänsten inkluderar experimentdesign, laborativt arbete och rapportering av uppdrag. Viktiga delar är också projektkoordination och projektledning. Delaktighet i kvalitetsarbete, utbildning och utveckling av verksamheten ingår i arbetsuppgifterna. Ett mer övergripande ansvar för instrument, beställningar, vissa lokaler eller samordning av arbetsflöden kan tillkomma. 
Den anställda kommer att jobba tillsammans med biomedicinska analytiker, bioinformatiker, läkare, sjukhusgenetiker och molekylärbiologer inom vår facilitet och även i nationella och internationella samarbeten. 

Kvalifikationskrav 
– Mastersexamen eller liknande med biomedicinsk inriktning, såsom molekylärbiologi, biomedicin, bioteknologi eller BMA.  
– Doktorsexamen inom molekylärbiologi/biomedicin eller motsvarande fält.
– Stor erfarenhet av molekylärbiologiska metoder.  
– Erfarenhet av att utvärdera och optimera molekylära metoder.  
– Erfarenhet av NGS, gärna både short-read och long-read sekvensering.  
– Eftersom dokumentation mot Akademiska sjukhuset sker på svenska kräver tjänsten god förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift. 

Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, organisationsförmåga, initiativkraft, samarbetsförmåga och självständighet, så stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. 

Önskvärt och/eller meriterande i övrigt 
Erfarenhet av kliniskt utvecklingsarbete är meriterande. Tjänsten förutsätter också en god förmåga att uttrycka sig på engelska i tal och skrift. Du kommer att vara del av ett team med många inblandade, vilket ställer höga krav på förmåga till samarbete och flexibilitet.  

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Melin, malin.melin@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 9 oktober 2023, UFV-PA 2023/3417.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 500 anställda och 54 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Last updated: 2023-09-21

Content Responsible: victor kuismin(victor.kuismin@scilifelab.uu.se)