Avdelningschef för NBIS (National Bioinformatics Infrastructure Sweden)
Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutionerna i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sju forskningsprogram som och täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. Den person vi söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knuten till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab).
NBIS är en distribuerad nationell forskningsinfrastruktur finansierad av Vetenskapsrådet, Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, SciLifeLab och svenska universitet. Syftet med NBIS är att tillhandahålla bioinformatiksupport och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS har ca 120 experter över hela landet inom olika områden såsom DNA-, RNA- och proteinanalyser, systembiologi, genomanalyser, masspektrometri-proteomik, metabolomik. NBIS har också experter inom systemutveckling och datahantering. NBIS utgör den svenska noden i den europeiska infrastrukturen ELIXIR för biologiska data. Mer information om NBIS finns på https://nbis.se.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.
Arbetsuppgifter
Inom NBIS finns en grupp experter som fokuserar på att stödja svenska forskare inom livsvetenskaperna med datahantering enligt principerna för Öppen vetenskap och FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable). NBIS söker nu en avdelningschef för att leda NBIS:s experter i datahantering genom att bland annat ombesörja bemanning av projekt, ansvara för prioritering av arbetsuppgifter och balansering av arbetsbörda. Befattningen kommer att ha från prefekten delegerat ansvar för medarbetar- och lönesamtal för de experter som är anställda vid ICM; för övriga experter vid andra universitet ingår verksamhetsansvar inklusive medarbetarsamtal. Sammantaget ingår ledningsansvar i olika former för en grupp om ca 8 datahanterings-experter, i dagsläget fördelade över två olika universitet. I befattningen ingår ett övergripande strategiskt ansvar för NBIS:s datahanteringsverksamhet. Då experterna kommer att finnas både vid Uppsala Universitet och vid andra universitet i Sverige är kommunikation och koordination en viktig arbetsuppgift.
Vidare ingår ett ansvar att utveckla och kvalitetssäkra NBIS:s ”Data Management Support” genom utveckling av rutiner, kommunikation med användare och rekrytering av ny personal. I tjänsten ingår också att representera NBIS vid olika symposier och konferenser samt att driva projekt inom den europeiska organisation ELIXIR, där NBIS utgör den svenska noden. Undervisning på NBIS:s/ELIXIR:s avancerade kurser ingår också.
Kvalifikationskrav
- Doktorsexamen inom bioinformatik, molekylärbiologi, mikrobiologi, datavetenskap eller närliggande ämne.
- Dokumenterad flerårig erfarenhet som linjechef.
- Minst 8 års erfarenhet från arbete med nationell forskningsinfrastruktur.
- Erfarenhet av att etablera, utveckla och leda supportverksamhet för datahantering för livsvetenskaperna.
- Erfarenhet av projektledning i internationella infrastrukturprojekt inom datahantering.
- Dokumenterad erfarenhet av arbete med juridiska aspekter av humandatahantering.
- Mycket god och bred kunskap om Öppen vetenskap och FAIR-principerna.
- Utmärkt talad och skriven engelska.
- Utmärkt talad och skriven svenska.
Vi söker en medarbetare med utmärkt kommunikationsförmåga som är serviceinriktad med god vilja till dialog och lagarbete. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och egenskaper såsom lyhördhet samt god organisations- och samarbetsförmåga. Fortbildning inom ledarskap, verksamhetsutveckling och projektledning är meriterande.
Om anställningen
Anställningen är tillsvidare provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Bengt Persson, 018-471 4422, bengt.persson@icm.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 14 juli 2023, UFV-PA 2023/2616.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.