Avdelningschef vid NBIS (National Bioinformatics Infrastructure Sweden)

Uppsala University

Application deadline

June 28, 2024Avdelningschef vid NBIS (National Bioinformatics Infrastructure Sweden)

Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutionerna i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sju forskningsprogram som och täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. Den person vi söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knuten till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab). 

NBIS är en distribuerad nationell forskningsinfrastruktur finansierad av Vetenskapsrådet, Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, SciLifeLab och svenska universitet. Syftet med NBIS är att tillhandahålla bioinformatiksupport och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS har ca 120 experter över hela landet inom olika områden såsom DNA-, RNA- och proteinanalyser, systembiologi, genomanalyser, masspektrometri-proteomik, metabolomik. NBIS har också experter inom systemutveckling och datahantering. NBIS utgör den svenska noden i den europeiska infrastrukturen ELIXIR för biologiska data. Mer information om NBIS finns på https://nbis.se.

Arbetsuppgifter 

Inom NBIS finns en avdelning för systemutveckling som dels arbetar med central infrastruktur, t.ex. system för säker humandatahantering och databaser/tjänster av central betydelse för livsvetenskaperna; dels arbetar med support till projekt som behöver avancerad systemutveckling. NBIS söker nu en avdelningschef för att leda NBIS:s experter i systemutveckling genom att bland annat ombesörja bemanning av projekt, ansvara för prioritering av arbetsuppgifter och balansering av arbetsbörda. Befattningen kommer att ha från prefekten delegerat ansvar för medarbetar- och lönesamtal för de experter som är anställda vid ICM; för övriga experter vid andra universitet ingår verksamhetsansvar inklusive medarbetarsamtal. Sammantaget ingår ledningsansvar i olika former för en grupp om ca 14 systemutvecklare, i dagsläget fördelade över tre olika universitet. I befattningen ingår ett övergripande strategiskt ansvar för NBIS:s systemutvecklings­verksamhet. Då experterna kommer att finnas både vid Uppsala Universitet och vid andra universitet i Sverige är kommunikation och koordination en viktig arbetsuppgift. 

Vidare ingår ett ansvar att utveckla och kvalitetssäkra NBIS:s systemutveckling genom utveckling av rutiner, kommunikation med användare och rekrytering av ny personal. I tjänsten ingår också att representera NBIS vid olika symposier och konferenser samt att driva projekt inom den europeiska organisation ELIXIR, där NBIS utgör den svenska noden.

Kvalifikationskrav

  • Universitetsutbildning på masternivå inom datavetenskap, informationssystem, bioinformatik eller närliggande ämne som arbetsgivaren bedömer likvärdigt. 
  • Utbildning som Scrum Master.
  • Utbildning som Product Owner.
  • Minst 5 års erfarenhet från arbete med systemutveckling inom nationell forskningsinfrastruktur.
  • Minst 5 års erfarenhet från systemutveckling inom industrin.
  • Dokumenterad erfarenhet av att leda systemutvecklingsteam.
  • Dokumenterad erfarenhet av internationella systemutvecklingsprojekt.
  • Erfarenhet av agil projektledningsmetodik.
  • Talad och skriven engelska. 
  • Talad och skriven svenska.

Vi söker en medarbetare med utmärkt kommunikationsförmåga som är serviceinriktad med god vilja till dialog och lagarbete. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och egenskaper såsom lyhördhet samt god organisations- och samarbetsförmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Fortbildning inom ledarskap, verksamhetsutveckling och projektledning är meriterande. 

Om anställningen 

Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100 %. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: NBIS föreståndare Bengt Persson, 0704 250 230, bengt.persson@nbis.se

Välkommen med din ansökan senast den 28 juni 2024, UFV-PA 2024/2051.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Last updated: 2024-06-14

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)