Bioinformatiker inom Cancergenomik, Core Facilities

Gothenburg University

Application deadline

May 20, 2024Bioinformatiker inom Cancergenomik, Core Facilities

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Core Facilities är en öppen universitetsgemensam forskningsinfrastruktur för forskning inom Life Science. Vi finns på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och erbjuder tillgång till några av Sveriges mest avancerade tekniker och analysverktyg för forskning inom t.ex. medicin, biomedicin och kliniska studier. Alla våra enheter har stark nationell och internationell profil och vi är del av bland annat SciLifeLab.  Enheterna vid Core Facilities är utrustade med avancerade instrument och specialiserade experter med hög kompetens. Utöver högklassigt forskningsstöd erbjuder vi också teoretisk utbildning och praktiska kurser. Vår infrastruktur är öppen för alla forskare – både vid Göteborgs universitet och vid andra lärosäten och privat industri i Sverige och internationellt.

Bioinformatics and Data Centre (BDC) är den enhet inom Core Facilities vid Göteborgs universitet (www.cf.gu.se) som tillhandahåller specialistkompetens inom bioinformatik och statistik till forskargrupper på Göteborgs universitet samt till utvecklingsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. BDC är också del av Science for Life Laboratory Clinical Genomics plattform), en nationell resurs bestående av 100+ experter som främjar kliniknära forskning vid landets lärosäten och stödjer metodutveckling och implementering av nya diagnostiska metoder inom sjukvården. För mer information om BDC och Clinical Genomics, se www.gu.se/core-facilities/bdc .

Vi söker en skicklig bioinformatiker specialiserad inom cancergenomik till teamet vid Bioinformatics and Data Centre (Göteborgs universitet). Du bidrar med din expertis inom sekvensanalys av genomiska NGS-dataset och deltar i utvecklingen av helt nya verktyg och bioinformatiska metoder både lokalt och nationellt, inom såväl kliniska- som forskningsfrågeställningar. Detta är en spännande möjlighet att utveckla och tillämpa toppmoderna tekniker samt interagera med ledande forskare och klinisk personal över hela Sverige.

Arbetsuppgifter 

Som bioinformatiker på BDC kommer du arbeta i olika tvärdisciplinära team med flera projekt samtidigt. Du kommer utveckla verktyg och bioinformatiska metoder samt säkerställa att de nya metoderna omsätts i stabila processer för driftsättning i rutin. Även undervisning och assistans vid de kurser och workshops centret bedriver kommer vara en del av ditt arbete.

Kvalifikationer 

 • Du ska ha en magisterexamen i bioinformatik, molekylärbiologi eller motsvarande.

Nödvändigt för rollen:

 • Minst två års erfarenhet av att arbeta i en forskningsinfrastruktur med bioinformatik, genomik och tolkning av storskalig NGS-data. Detta innebär:
  • Hantering av vanliga och specialiserade bioinformatikverktyg samt programvara på en god till avancerad nivå.
  • Programmering i R/Python på en god till avancerad nivå.
  • Goda kunskaper i att utforma och implementera bioinformatiska pipelines.
  • Gedigen erfarenhet av hantering och analys av NGS-data med en grundläggande till god förståelse för deras roll i biologiska processer.
  • Förmåga att kommunicera bioinformatiska koncept till andra målgrupper.
  • En god förmåga att självständigt identifiera och lösa problem genom dataanalys.
  • En god förmåga att effektivt hantera och prioritera uppgifter.
  • En god förmåga att ta till sig nya teknologier och aktivt uppdatera sig inom fältet.
 • Goda kunskaper inom cancergenomik.
 • Utmärkt kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta effektivt i en multidisciplinär forskningsmiljö.
 • Förmåga att självständigt analysera och utvärdera komplexa data och leverera data-/projektrapporter enligt överenskomna tidsramar.
 • Arbetet bedrivs på både svenska och engelska och du måste därför ha goda språkkunskaper i både tal och skrift på båda språken.

Meriterande kvalifikationer:

 • Praktisk erfarenhet av Nextflow, Snakemake och Singularity.
 • Goda praktiska kunskaper inom statistik.
 • Erfarenhet av undervisning och utveckling av läromedel.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet, samt god kommunikations- och samarbetsförmåga. Du kan arbeta självständigt såväl som del av ett team. Du är självgående och serviceinriktad samt har en positiv, resultatinriktad och problemlösande inställning. Du har en utmärkt problemlösningsförmåga, inte bara begränsad till ditt eget kompetensområde.

För övrig information och för att söka anställningen se den fullständiga annonsen på www.gu.se. 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Last updated: 2024-04-23

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)