Bioinformatiker inom Cancergenomik, Core Facilities

Gothenburg University

Application deadline

February 6, 2024Bioinformatiker inom Cancergenomik, Core Facilities

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Core Facilities är en öppen universitetsgemensam forskningsinfrastruktur för forskning inom Life Science. Vi finns på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och erbjuder tillgång till några av Sveriges mest avancerade tekniker och analysverktyg för forskning inom t.ex. medicin, biomedicin och kliniska studier. Alla våra enheter har stark nationell och internationell profil och vi är del av bland annat SciLifeLab.  Enheterna vid Core Facilities är utrustade med avancerade instrument och specialiserade experter med hög kompetens. Utöver högklassigt forskningsstöd erbjuder vi också teoretisk utbildning och praktiska kurser. Vår infrastruktur är öppen för alla forskare – både vid Göteborgs universitet och vid andra lärosäten och privat industri i Sverige och internationellt.

Bioinformatics and Data Centre (BDC) är den enhet inom Core Facilities vid Göteborgs universitet (www.cf.gu.se) som tillhandahåller specialistkompetens inom bioinformatik och statistik till forskargrupper på Göteborgs universitet samt till utvecklingsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. BDC är också del av Science for Life Laboratory Clinical Genomics plattform), en nationell resurs bestående av 100+ experter som främjar kliniknära forskning vid landets lärosäten och stödjer metodutveckling och implementering av nya diagnostiska metoder inom sjukvården. För mer information om BDC och Clinical Genomics, se www.gu.se/core-facilities/bdc .

Vi söker en skicklig bioinformatiker specialiserad inom cancergenomik till teamet vid Bioinformatics and Data Centre (Göteborgs universitet). Du bidrar med din expertis inom sekvensanalys av genomiska NGS-dataset och deltar i utvecklingen av helt nya verktyg och bioinformatiska metoder både lokalt och nationellt, inom såväl kliniska- som forskningsfrågeställningar. Detta är en spännande möjlighet att utveckla och tillämpa toppmoderna tekniker och interagera med ledande forskare och klinisk personal över hela Sverige.

Arbetsuppgifter 

Som bioinformatiker på BDC kommer du arbeta i olika tvärdisciplinära team med flera projekt samtidigt. Du kommer utveckla verktyg och bioinformatiska metoder samt säkerställa att de nya metoderna omsätts i stabila processer för driftsättning i rutin. Till sist kommer undervisning och assistans vid de kurser och workshops centret bedriver vara en del av ditt arbete.

Kvalifikationer 

 • Du måste ha en magisterexamen i bioinformatik, molekylärbiologi eller motsvarande.

Nödvändigt för rollen:

 • Minst två års erfarenhet av att arbeta i en forskningsinfrastruktur med bioinformatik, genomik och tolkning av storskalig NGS-data. Detta innebär:
  • En mellanliggande till avancerad kompetens i hantering av vanliga och specialiserade bioinformatikverktyg och programvara.
  • Programmering i R/Python på en mellanliggande till avancerad nivå.
  • Mellanliggande färdigheter i att utforma och implementera bioinformatiska pipeliner.
  • Omfattande erfarenhet av hantering och analys av NGS-data med en grundläggande till mellanliggande förståelse för deras roll i biologiska processer.
  • Förmåga att effektivt kommunicera fullständiga bioinformatiska koncept till både tekniska och icke-tekniska målgrupper.
  • En god förmåga att identifiera och lösa problem under dataanalys självständigt.
  • En god förmåga att hantera och prioritera uppgifter effektivt.
  • Bevisad anpassningsförmåga till nya teknologier och aktivt engagemang i omvärldsbevakning av fältet.
 • Goda kunskaper inom cancergenomik.
 • Utmärkt kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta effektivt i en multidisciplinär forskningsmiljö är ett
 • Förmåga att självständigt analysera och utvärdera komplexa data och leverera data/projektrapporter enligt överenskomna tidslinjer är ett måste.
 • Arbetet bedrivs på både svenska och engelska och du måste därför ha goda språkkunskaper i både tal och skrift på båda språken.

Meriterande kvalifikationer:

 • Praktisk erfarenhet av Nextflow, Snakemake och Singularity.
 • Goda praktiska kunskaper inom statistik.
 • Erfarenhet av undervisning och utveckling av läromedel anses meriterande.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet, samt god kommunikations- och samarbetsförmåga. Du kan arbeta självständigt såväl som del av ett team. Du är självgående och serviceinriktad samt har en positiv, resultatinriktad och problemlösande inställning. Du har utmärkt problemlösningsförmåga, inte begränsat till eget kompetensområde.

För övrig information och för att söka anställningen se den fullständiga annonsen på www.gu.se.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Last updated: 2024-01-16

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)