Forskare, Core Units

Göteborgs Universitet

Application deadline

May 19, 2021



Forskare, Core Units 

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Proteomics Core Unit är en plattform baserad på biologisk masspektrometri (MS) som erbjuder vetenskaplig expertis och avancerade instrument för högkvalitativa analyser. MS används för identifiering, kvantifiering och karakterisering av proteiner och peptider från biologiskt material med hjälp av Orbitrap MS instrument kopplade till nano-LC system. Enheten erbjuder analytisk proteomik service samt design och planering av experiment i många olika typer av forskningsprojekt för bland annat; protein expression, post-translationella modifieringar, analys av protein interaktioner, kvantifiering, studie av biologiska processer, biomarkörer, mm. Proteomics Core Unit är ett av sex resurscentra, öppna för alla forskare, som tillhandahåller avancerad teknisk utrustning och kvalificerad kompetens vid Core Units, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. För mer information om dessa center, se www.cf.gu.se

Vår MS plattform är en del av den nationella BioMS infrastrukturen samt SciLifeLab där vårt fokus är att tillhandahålla de senaste MS metoderna inom glykobiologi. Vårt koncept är ”open-access” och vetenskapligt stöd till forskare och våra metodexperter deltar i planering, metodutveckling, analys och datautvärdering i nationella forskardrivna projekt. Nu söker vi en forskare för huvudsakligt arbete inom glykomik och glykoproteomik för våra nationella BioMS- och SciLife-projekt.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att planera och genomföra forskningsprojekt inom glykomik och glykoproteomik med MS analys inklusive dataanalys, litteratursökningar och laboratoriearbete. Det är av största vikt att kunna tolka MS spectra manuellt för att validera resultat. I den nationella BioMS infrastrukturen samt den nya organisationen inom SciLifeLab, är vårt fokus att tillhandahålla de senaste MS metoderna inom glykoproteomik och relaterad metodutveckling. Vi avser att ta emot och använda prover från biobanken och kombinera glykoproteomik med kvantitativ MS-baserad proteomik.

Arbetet utförs självständigt eller tillsammans med centrets gruppmedlemmar och kräver att det finns flexibilitet och förmåga att anpassa sig till de olika uppgifterna. Anställningen kräver professionell vetenskap och god förståelse för den akademiska forskningsmiljön. Det är även viktigt att kunna planera och utföra studier med MS experiment utifrån uppdragsgivarens vetenskapliga önskemål på ett tidseffektivt och kvalitetsmedvetet sätt. Förmåga och kunskap att bistå med vetenskaplig rådgivning samt att kunna implementera nya metoder och protokoll relaterade till proteomik, glykomik, glykoproteomik och MS är mycket viktigt.

Kvalifikationer

Vi söker en disputerad specialist med dokumenterad bakgrund och relevant expertis inom MS, glykomik och glykoproteomik. MS kunskapen skall innefatta god erfarenhet av studier med högupplösande Orbitrap instrument och sökande måste ha en stor erfarenhet av att hantera denna typ av MS-data samt inneha hög kompetens inom datautvärdering och tolkning av spektra från glykopeptider. Specifik erfarenhet av mjukvaror såsom Mascot och/eller Byonics är ett krav. Kunskap om kliniska prover är önskvärt. Utmärkt förmåga att kommunicera på engelska samt god förmåga att samarbeta, organisera och en stor servicekänsla är av betydande vikt eftersom vi arbetar med både nationella och internationella forskare. Tidigare arbete inom en uppdragsenhet med glykomik/glykoproteomik-projekt är meriterande för denna anställning.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på 24 månader på heltid, 100%, med placering vid Core Units, Proteomics Core Unit, Sahlgrenska akademin. Anställningen är finansierad av externa medel. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Carina Sihlbom, enhetschef, carina.sihlbom@gu.se.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen “Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla personligt brev, CV, examensbevis på doktorsexamen och en fullständig publikationslista inklusive skickade och accepterade manuskript.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2021-05-19

Last updated: 2021-04-30

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)