Forskare molekylär precisionsmedicin och SNP&SEQ-teknologiplattformen

Uppsala University

Application deadline

May 26, 2023Forskare molekylär precisionsmedicin och SNP&SEQ-teknologiplattformen

Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Är du intresserad av att arbeta inom ett av världens snabbast växande teknologiområden? Vi söker nu en driven forskare som ska arbeta med metodutveckling och tillämpning av storskaliga genetiska metoder fördelat halva tiden i forskargruppen för molekylär precisionsmedicin och halva vid SciLifeLab-genomiknoden National Genomics Infrastructure (NGI) SNP&SEQ vid institutionen för medicinska vetenskaper, www.medsci.uu.se

Forskargruppen för molekylär precisionsmedicin (http://molmed.medsci.uu.se) vid institutionen för medicinska vetenskaper studerar akut barnleukemi med hjälp av storskaliga genetiska metoder. Genom nära samarbete med kliniska forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har forskargruppen tillgång till unika provsamlingar och klinisk patientinformation. SNP&SEQ-teknologiplattformen vid SciLifeLab (www.ngisweden.se) erbjuder service med moderna storskaliga metoder och applikationer inom sekvensering (NGS), SNP-genotypning och proteomik som service åt forskare i och utanför Sverige.

Vi söker nu en forskare för utvecklingsarbete och implementering av nya protokoll för biblioteksberedning för RNA/DNA-sekvensanalyser av enskilda celler tillsammans med forskare i gruppen och med externa samarbetspartners. Tjänsten utgör en unik och spännande möjlighet för dig som vill arbeta inom precisionsmedicin och single-cell genomik med toppmodern utrustning inom en avancerad forskningsmiljö.

Arbetsuppgifter
Den utannonserade anställningen är delad mellan forskargruppen för molekylär precisionsmedicin och SNP&SEQ-teknologiplattformen. Forskarens huvuduppgifter är att utföra molekylärbiologiskt laborativt arbete i forskargruppen samt leda det dagliga arbetet rörande singlecell-aktiviteter vid SNP&SEQ-teknologiplattformen. Arbetet omfattar olika moment i processen, från projektplanering tillsammans med uppdragsgivare, hantering av celler och kvalitetskontroll av celler, till biblioteksberedning för genomsekvensering av enskilda celler.

Forskaren kommer även vara delaktig i att skriva ansökningar för forskningsanslag, främst för utvecklingsprojekt inom singlecell-fältet, samt planering och valideringar av nya metoder inom fältet.  

I arbetsuppgifterna ingår hantering, underhåll och vid behov felsökning av protokoll, samt även ansvar för kliniskt provmaterial som studeras inom forskargruppen.

Den sökande ska självständigt kunna planera och genomföra laborativa experiment. I det dagliga arbetet ingår även visst praktiskt ansvar för laboratoriet, såsom att beställa reagenser och övrigt laboratoriematerial, kemikalieansvar, samt att ta hand om och organisera de biologiska prover som kommer in till forskargruppen.

Kvalifikationskrav

 • Specifika krav för tjänsten är:
 • Doktorsexamen med inriktning mot molekylärbiologi, molekylärgenetik eller motsvarande.
 • Erfarenhet av cancer eller hematologisk forskning
 • Erfarenhet av genomikforskning
 • Praktisk erfarenhet av laborativt arbete med avancerade molekylärbiologiska metoder
 • Mycket god teoretisk förståelse för molekylärbiologiska metoder
 • Stort intresse för teknologi inom genomik och precisionsmedicin
 • Minst fem års erfarenhet av arbete med storskalig DNA- eller RNA-sekvensering
 • Erfarenhet av hantering av DNA och RNA
 • Erfarenhet av hantering av mammalian celler
 • Minst fem års erfarenhet av singlecell analys med 10X Chromium och SMART-seq
 • Erfarenhet av fixeringsprotokoll inför singlecellsanalys
 • Erfarenhet av funktionell läkemedelsscreening
 • Erfarenhet av metod- och/eller protokollutveckling och validering
 • Mycket god datorvana
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift
 • Utmärkt kommunikations- och samarbetsförmåga

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Utbildning inom ledarskap
 • Arbete med service-verksamhet (forskningsinfrastruktur)

Vi söker en person med initiativförmåga, noggrannhet, ansvarskänsla samt god förmåga till både självständigt arbete och arbete i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom god samarbetsförmåga och positiv inställning till serviceverksamhet.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan komma att tillämpas. Omfattning är 100 %. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av Jessica Nordlund (jessica.nordlund@medsci.uu.se), forskargruppsledare i molekylär precisionsmedicin och vetenskaplig ledare för SNP&SEQ-teknologiplattformen inom NGI/SciLifeLab, och Ulrika Liljedahl (ulrika.liljedahl@medsci.uu.se), enhetschef vid SNP&&SEQ-teknologiplattformen inom NGI/SciLifeLab

Välkommen med din ansökan senast den 26 maj 2023, UFV-PA 2023/1986

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Last updated: 2023-05-22

Content Responsible: victor kuismin(victor.kuismin@scilifelab.uu.se)