Forskare (Teamledare): Utveckling av cellbaserade assayer vid OligoNova Hub

University of Gothenburg

Application deadline

September 20, 2021



Forskare (Teamledare): Utveckling av cellbaserade assayer vid OligoNova Hub – nationell infrastruktur för terapeutiska oligonukleotider

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

OligoNova Hub är en nationell forskningsinfrastruktur som ska tillhandahålla stöd för svenska akademiska forskare att omvandla idéer och upptäckter till nya, oligonukleotidbaserade läkemedel. OligoNova Hub är lokaliserad vid Göteborgs universitet och är också en del av Science for Life Laboratory (http://www.scilifelab.se) läkemedelsutvecklingsplattform (SciLifeLab-DDD), en nationell resurs bestående av cirka 40 högmotiverade forskare, flertalet med erfarenhet från industriell läkemedelsutveckling.

Göteborgs universitet rekryterar nu en motiverad och engagerad forskare / teamledare för området cellbaserade assays för terapeutiska oligonukleotider till OligoNova Hub och SciLifeLab-DDD. Det här är ett spännande uppdrag för dig som vill leda ett vetenskapligt team och utveckla toppmoderna cellbaserade assayer och applicera dessa i screening, analys av cellulärt upptag och för att utröna verkningsmekanismer av terapeutiska oligonukleotider, för att stödja våra forskningsprojekt.

Arbetsuppgifter

Som teamledare för cellbaserade assayer kommer du att bygga upp och leda ett högpresterande forskarlag med 4-5 anställda som levererar till läkemedelsprojekt vid OligoNova Hub. Du coachar, utbildar och skapar utvecklingsmöjligheter för gruppens medlemmar genom att ge råd och utmana dem. Du utvecklar och upprätthåller en hög vetenskaplig nivå och teknisk kunskap för att driva forskarlagets vision och utveckla förbättrad metodik för cellulär screening och avbildning av terapeutiska oligonukleotider.

Med dina gedigna kunskaper inom läkemedelsutvecklingsprocessen kommer du leda arbetet från labbet. Du deltar i projektprioritering och kommunikation med andra delar av OligoNova- och SciLifeLab-DDD-organisationerna. Rollen inbegriper också att leda och samordna tvärvetenskapliga projekt relaterade till läkemedels- och / eller teknikutveckling, och du kommer att samverka inom och utanför din egen funktion i projekt vid OligoNova Hub och SciLifeLab DDD-plattformen. Ytterst kommer du påverka den strategiska utvecklingen av OligoNova Hub.

Huvudsakliga uppgifter:

  • Påverka oligonukleotidbaserade läkemedelsutvecklingsprojekt för att säkerställa hög vetenskaplig standard och uppfyllnad av projektmålen.
  • Aktivt bidra till laborativa projekt.
  • Bidra till projektprioritering och projektledning inom OligoNova Hub.
  • Bidra till den strategiska visionen för den framtida utvecklingen av oligonukleotider och deras tillämpning på relevanta sjukdomsområden.
  • Aktivt bidra till att bygga OligoNova Hub genom att identifiera investeringsbehov och leda utvecklingen av laboratoriets kapacitet.
  • Delta i projektrekrytering till OligoNova Hub.
  • Representera OligoNova Hub vid konferenser och möten.
  • Underhålla och utveckla viktiga tvärfunktionella interaktioner inom OligoNova Hub och SciLifeLab DDD-plattformen, samt interaktioner med externa partners.
  • Utveckla kollegor genom att ge expertråd och stöd i tolkning av resultat.
  • Identifiera och etablera kontakter med ledande experter i fältet.
  • Vara en stark lagspelare och mentor för juniora forskare.

Kvalifikationer

  • Doktorsexamen i cellbiologi eller relaterad disciplin är ett krav; erfarenhet från postdoktoral forskning är mycket meriterande.
  • Måste tala och skriva engelska flytande.

Ytterligare kvalifikationer:

  • Bred expertis inom metoder och tekniker för cellbaserade analyser, inklusive cellulär avbildning (t.ex. fluorescens- och luminiscensbaserade tekniker, tekniker för target engagement och automatisering av analyser i mikrotiterplattformat) är ett måste; särskilt meriterande är expertis på sådana metoders användning inom screening och karaktärisering av terapeutiska oligonukleotider.
  • Djupgående kunskap inom oligonukleotidområdet, inklusive kunskap om mekanismer som styr cellulärt upptag och aktivitet, är starkt meriterande.
  • Bör besitta god kännedom om aktuell kunskapsutveckling inom områden av relevans för oligonukleotidbaserad läkemedelsutveckling, såsom farmakokinetik, farmakologi, safety/toxikologi, formulering, och screeningmetodik.
  • Goda ledaregenskaper med tyngdpunkt på att personalledning är särdeles meriterande.
  • Dokumenterad erfarenhet av att hantera komplexa samarbeten, särskilt projektledning, är särdeles meriterande.
  • Bör ha utmärkta färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Förmåga att engagera och samarbeta över områdesgränser, samt en problemlösande inställning och målorienterat fokus, är väldigt viktigt.
  • Gedigna kunskaper om läkemedelsutvecklingsprocessen är meriterande

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning, med omfattning på heltid (100%), och är placerad vid OligoNova-enheten vid Core Facilities Göteborgs universitet. Sex månaders provanställningsperiod kan komma att tillämpas. Tillträde snarast.

Tillsättningsförfarande

Sökande kommer att utvärderas utifrån bifogade dokument, intervjuer och referenser. Särskild vikt läggs vid dokumenterad kunskap och erfarenhet av utveckling och användning av cellbaserade assayer för terapeutiska oligonukleotider, projekthantering av läkemedelsutvecklingsprojekt, och personalhantering.

Kontaktuppgifter för anställningen

För frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Pär Matsson, Scientific Director, OligoNova Hub, par.matsson@gu.se eller Elisabet Carlsohn, chef för Sambio Core Facilities, elisabet.carlsohn@gu.se.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen “Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2021-09-20

Last updated: 2021-09-08

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)