Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Uppsala University

Application deadline

June 21, 2022



Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 450 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 500, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Arbetsuppgifter
Faciliteten söker forskningsingenjörer på heltid för att utveckla och införa metoder och analysera prover med avancerade molekylärgenetiska metoder. Arbetet kommer till stor del vara fokuserat på analyser inom cancer och ärftliga sjukdomar med hjälp av NGS, där vi bland annat driver projekt för införande av diagnostiska helgenoms- och transkriptomanalyser. Även andra metoder, såsom digital-PCR och single-cell-tekniker kan ingå. Tjänsterna inkluderar experimentdesign, laborativt arbete och rapportering av uppdrag. Delaktighet i kvalitetsarbete, utbildning och utveckling av verksamheten också ingår i arbetsuppgifterna. Projektkoordination av våra serviceprojekt kan också ingå till viss del.

De anställda kommer att jobba tillsammans med biomedicinska analytiker, bioinformatiker, läkare, sjukhusgenetiker och molekylärbiologer inom vår facilitet och även i nationella och internationella samarbeten.     

Kvalifikationskrav
Mastersexamen eller liknande med biomedicinsk inriktning, såsom molekylärbiolog, BMA, biomedicinare eller bioteknolog. Erfarenhet av molekylärbiologiska metoder är ett krav och vi är särskilt intresserade av sökande med god erfarenhet av att utvärdera och optimera molekylära metoder, som short-read och long-read NGS. Erfarenhet av kliniskt utvecklingsarbete är meriterande. Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, organisationsförmåga, initiativkraft, samarbetsförmåga och självständighet. Eftersom dokumentation mot Akademiska sjukhuset sker på svenska kräver tjänsten god förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift.  

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tjänsten förutsätter en god förmåga att uttrycka sig på engelska i tal och skrift. Du kommer att vara del av ett team med många inblandade, vilket ställer höga krav på förmåga till samarbete och flexibilitet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.     

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 24 månader. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Melin malin.melin@scilifelab.uu.se 

Last updated: 2022-06-08

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)