Forskningsingenjör/Head of Unit – SciLifeLab Display and Selection Technologies

Lund University

Application deadline

April 3, 2024



Forskningsingenjör/Head of Unit – SciLifeLab Display and Selection Technologies

Lunds universitet, LTH, Institutionen för immunteknologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 45 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen 

Institutionen för immunteknologi med forskning som spänner från avancerad teknikutveckling till biomedicinsk forskning. Huvudsakliga forskningsområden inkluderar immunonkologi, sensibilisering och biomarkörer. Avancerade teknologier används inom institutionen, inklusive genomik och transkriptomik, antikroppsutveckling baserad på fagdisplay, storskalig masspektrometribaserad proteomik, och tillhörande bioinformatik. Institutionen ansvarar även för flera studentkurser och vi erbjuder högkvalitativa utbildningar på grund- och forskarnivå. Tjänsten är direkt kopplad till den nationella infrastrukturen inom SciLifeLab och dess Drug Discovery and Development Platform. På institutionen arbetar ca 35 personer.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Lunds universitetet är ett ledande universitet, i nära anslutning till Danmark och det kontinentala Europa, som genererar kunskap och kompetens för en hållbar framtid. Vi har engagerade och ambitiösa kollegor i en kreativ, internationell och dynamisk arbetsmiljö. Vid behov erbjuder vi hjälp att f bli bosatt i Sverige Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Drug Discovery and Development-plattformen vid Science for Life Laboratory (SciLifeLab DDD) är en nationell infrastruktur för akademisk läkemedelsutveckling med målet att översätta akademiska upptäckter till läkemedelskandidater och kommersialisering. Plattformen har funnits i nästan tio år och bidragit till mer än tio nystartade företag och fyra föreningar i kliniska prövningar. Den består av över 40 anställda fördelade på sex universitet och driver projekt i samarbete med akademiska forskare från hela Sverige. 

På grund av pensionsavgångar och ett ökat fokus på multifunktionell proteinterapi kommer nu två samverkande, målinriktade enheterna vid KTH och Lunds universitet att omstruktureras och vi söker nu en ny verksamhetsledare (Head of Unit) till SciLifeLab-enheten “Display and Selection Technologies” (DST) som är lokaliserad till Lunds universitet. Det är en del av forskningsmiljön inom Institutionen för immunteknologi, en miljö med lång erfarenhet inom områden såsom antikroppsteknologi, bioinformatik, biomarkörstudier och immunonkologi. DST-gruppen kommer att bestå av tre seniora forskare med stöd från två vetenskapliga rådgivare (professornivå) varav en är inhyst i den lokala forskningsmiljön. Enhetens primära ansvar kommer att vara att leverera karaktäriserade antikroppar och derivat därav till projekt inom plattformen och utveckla till detta avpassade teknologier för plattformen. 

Förutom egendesignade fagdisplaybibliotek (scFv och Fab) utvecklar vi för närvarande ett antikroppsbibliotek baserat på en ett s.k. singledomän-koncept och vi förväntar oss att utveckla andra displayplattformar och kompetenser för maskininlärning/AI för utveckling av antikroppar. Enheten kommer att ha ett nära samarbete med enheten “Therapeutic Protein Engineering” bestående av sex personer vid KTH, Stockholm och med andra enheter inom SciLifeLab DDD. Utvecklingsaktiviteter är inriktade på att designa nya läkemedelskandidater och metoder för att utveckla dessa till proteinbaserad terapi. 

Som ledare för DST-enheten kommer du att ansvara för den övergripande tekniska planeringen för att säkerställa att projektdrivna aktiviteter levereras enligt plan. Du kommer även att ansvara för att upprätthålla en kreativ arbetsmiljö i gruppen genom ett coachande ledarskap och sköta de administrativa uppgifter som enheten tilldelas. Du är också nyckeln till att upprätthålla ett nära samarbete med enheten på KTH. Tillsammans med plattformens vetenskapliga ledare kommer du att driva utvecklingen av enheten genom att etablera nya metoder och tekniker, t.ex. nya format för multifunktionella molekyler och konjugat med proximitetsinducerade farmaceutiska effekter. 

Kvalifikationer 

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen eller motsvarande inom molekylär immunologi, bioteknik eller molekylärbiologi, eller en MSc-examen kompletterad med mycket omfattande erfarenhet inom det specifika forskningsområdet
  • Erfarenhet från bioteknisk industri/läkemedelsindustrin eller relevant akademisk miljö
  • Etablerad meritlista rörande ledande roller inom industri eller akademi
  • Förmåga att kombinera ledarrollen med rollen som teknisk expert.
  • Erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete i en leveransfokuserad miljö
  • Dokumenterad experimentell förmåga inom forskningsområdet
  • Mycket motiverad att engagera sig i projekt som formellt ägs av andra parter 

Meriterande för anställningen är:

Erfarenhet från:

  • Studier och utveckling av antikroppar
  • Selektionsbaserade strategier för identifiering av proteiner med hjälp av kombinatorisk biblioteksteknologi
  • Utveckling av bi- eller multifunktionella antikroppar, single domain-antikroppar eller antikroppsläkemedelskonjugat
  • Användning av datadrivna metoder (maskininlärning/AI) för att förutsäga struktur-funktionsrelationer
  • Läkemedelsupptäckt i tidig fas i en industrimiljö
  • Förmåga att omvandla vetenskapliga rön till innovationer
  • Utmärkt skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på engelska
  • Erfarenhet av att utveckla människor 

Stor vikt kommer att läggas på personliga färdigheter såsom organisations- och ledarskapsförmåga, kommunikationsförmåga och förmåga att leda parallella projekt med externa partners. Hänsyn kommer också att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka institutionens verksamhet samt bidra till dess framtida utveckling.

Övrigt 

Anställningen är tillsvidare med omfattningen 100 procent med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc).

Välkommen med din ansökan!

LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Last updated: 2024-03-25

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)