Forskningsingenjör, NGI-Uppsala SNP SEQ

Uppsala University

Application deadline

December 6, 2021Forskningsingenjör, NGI-Uppsala SNP&SEQ

Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Vill du arbete i en dynamiskt och kreativ miljö vid en av Europas största verksamheter för DNA-analyser? Som forskningsingenjör vid SNP&SEQ-teknologiplattformen kommer du vara delaktig i arbetet med prover från forskningsprojekt med olika typer av genetiska frågeställningar i människa, växter, djur, bakterier mm och får du får jobba med de senaste metoderna och instrumenten för genomikanalyser.  

SNP&SEQ-teknologiplattformen är en del av den Nationella Infrastrukturen för Genomik (NGI) vid SciLifeLab i Uppsala. SNP&SEQ erbjuder service med moderna storskaliga metoder och applikationer inom sekvensering (NGS), SNP-genotyping och proteomik till uppdragsgivare inom svensk akademi och industri, och även till internationella uppdragsgivare. Verksamheten består av en multidisciplinär grupp av forskningsingenjörer, projektkoordinatorer, bioinformatiker, systemutvecklare, systemadministratörer och forskare. Årligen genererar plattformen >300 terabaser av sekvensdata från >20 000 prover och levererar >25 miljarder genotyper från 50 000 prover till uppdragsgivarna. Mer om SNP&SEQ:s verksamhet finns att läsa på: https://snpseq.medsci.uu.se/  

SNP&SEQ tillhör Institutionen för medicinska vetenskaper som är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 300 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Mer om institutionens verksamhet finns att läsa på: www.medsci.uu.se.

Arbetsuppgifter: Anställningen är främst förlagd till sekvenseringsdelen av SNP&SEQ-teknologiplattformen som utför DNA-sekvensering med modern instrumentering från Illumina såsom NovaSeq, MiSeq och iSeq.

Arbetet som forskningsingenjör omfattar alla steg i sekvenseringsprocessen, från kvalitetskontroll av DNA/RNA-prover, beredning av sekvensbibliotek, start av körningar på sekvensinstrumenten och kvalitetskontroll av sekvensdata från instrumenten. Det laborativa arbetet är till stor del automatiserat med pipetteringsrobotar, men även manuellt molekylärbiologiskt/laborativt arbete förekommer. Då verksamheten är ackrediterad är noggrann dokumentation av det dagliga arbetet en viktig del av arbetsuppgifterna.

Kvalifikationskrav: Vi söker nu er person som brinner för att jobba på lab, och har en förmåga att snabbt lära sig nya metoder.

Specifika kvalifikationskrav för denna anställning:

Universitets- eller högskoleexamen (minst bachelornivå) med inriktning mot bioteknik, kemiteknik, molekylärbiologi eller molekylärgenetik, eller annan likvärdig inriktning. Erfarenhet av laboratoriearbete med DNA och RNA. Erfarenhet av laborativt arbete med molekylärbiologiska metoder såsom PCR. Mycket god datorvana. Goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska. Goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Vi söker en person med initiativförmåga, noggrannhet, ansvarskänsla samt god förmåga till både självständigt arbete och arbete i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom positiv attityd till serviceverksamhet och god samarbetsförmåga.

Önskvärt eller meriterande i övrigt:

  • Erfarenhet av laborativt arbete med stora provserier.
  • Erfarenhet av laborativt arbete med biblioteksberedning inför storskalig sekvensering.
  • Erfarenhet av arbete med Illuminas NGS-sekvenseringsinstrument.
  • Erfarenhet av laborativt arbete med arraybaserad SNP-genotypning eller metyleringsanalys.
  • Erfarenhet av laboratoriearbete i ackrediterad miljö.
  • Tidigare erfarenhet av arbete i LIMS-system i laborativ verksamhet.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: Snarast, eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Vikariat 1 år med eventuell möjlighet till förlängning.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ulrika Liljedahl, enhetschef SNP&SEQ ulrika.liljedahl@medsci.uu.se och Elin Övernäs, gruppchef sekvenseringsenheten elin.overnas@medsci.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 6 december 2021, UFV-PA 2021/4343.

Last updated: 2021-11-16

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)