Forskningsingenjör

Uppsala University

Application deadline

May 2, 2022



Forskningsingenjör

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 450 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Arbetsuppgifter
Vi söker en medarbetare till Uppsala Genome Center som ska delta i det laborativa arbetet med olika DNA/RNA-sekvenseringsmetoder. Detta innefattar s.k. Next Generation DNA-sekvensering (NGS) med teknologier från PacBio (Sequel I och II), Oxford Nanopore Technologies (PromethION, MinION och Flongle) och ThermoFisher (Ion Torrent). Arbetet innefattar ankomstkontroll och provberedning av DNA- och RNAprover för sekvensanalys. Provberedning sker i huvudsak manuellt men i vissa fall automatiserat med datorstyrda pipetteringsrobotar. Förutom sekvensering utförs extraktion av ultrahögmolekylärt DNA och RNA från olika typer av biologiskt material. Arbetet innefattar också hantering, underhåll och vid behov felsökning av de instrument som används i verksamheten. Vissa datorrelaterade uppgifter ingår i arbetet, såsom användning av MiniLims (BioTeam) för registrering av projekt, prover och arbetsflöden. Utveckling av funktioner i Microsoft Excel för att underlätta dokumentation av provflöde, provhantering och sammanställningar av data. Analys och bearbetning av NGS-data kommer ev. också att ingå i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationskrav
Högskoleutbildning inom biologi, molekylärbiologi, bioteknik eller motsvarande. Erfarenhet av arbete med provberedning och instrument för DNA/RNA-sekvensbestämning med hjälp av NGS teknologier. Goda kunskaper i användning av Microsoft Office och erfarenhet av UNIX-baserade program. Arbetet innebär att kontinuerligt lära sig hantera nya instrument samt nya metoder och protokoll för provberedning. Ett krav är förmåga att med eget initiativ och självständighet utföra arbetet enligt uppdrag samt att ta ansvar för utfört arbete gentemot uppdragsgivare. Vi ser gärna att sökande har dokumenterad erfarenhet av självständigt arbete. God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift är ett krav då återkommande kontakt och kommunikation med de forskare som vi utför uppdrag åt är en viktig del av verksamheten.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi söker en medarbetare som är utåtriktad, resultatorienterad, har god samarbetsförmåga och som trivs att arbeta i grupp. Sökande behöver ha god arbetsdiciplin och noggrannhet. Vi ser gärna sökande med erfarenhet från arbete i liknande form av uppdragsverksamhet. Erfarenhet av arbete inom ackrediterad verksamhet är meriterande. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. Arbetet kan periodvis medföra hög arbetsbelastning.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 24 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Last updated: 2022-04-22

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)