Förste Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Uppsala University

Application deadline

June 21, 2022Förste Forskningsingenjör – Clinical Genomics Uppsala

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Vill du göra skillnad för patienter med genetiska sjukdomar?

Vi söker 1:e forskningsingenjörer för att utveckla nya metoder och analysera prover med målet att etablera ny avancerad genetisk diagnostik för sjukvården. Tjänsterna är en tillsvidareanställning.

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 450 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 500, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Clinical Genomics Uppsala är sedan starten 2013 en del av plattformen Clinical Genomics inom Science for Life Laboratory. Den bioinformatiska verksamheten är förlagd till Uppsala universitet, medan laboratoriearbetet utförs vid kliniska laboratorier på Uppsala Akademiska Sjukhus. Enhetens uppdrag är att bedriva service och utveckling för kliniknära forskning, samt att ta fram och tillhandahålla kliniska test, främst med hjälp av storskalig DNA-sekvensering, s.k. next-generation sequencing (NGS). I multidisciplinära team med bioinformatiker, genetiker, mikrobiologer och läkare levererar faciliteten kliniska bedömningar av upptäckta genetiska varianter. Verksamheten är framför allt inriktad mot ärftliga sjukdomar, olika former av cancer och mikrobiologi. För närvarande analyseras över 4500 humana kliniska prover per år med de metoder som faciliteten tillhandahåller. Eftersom genetisk diagnostik efterfrågas inom allt fler kliniska discipliner pekar prognosen på en stark tillväxt.

Arbetsuppgifter
Faciliteten söker 1:e forskningsingenjörer på heltid för att utveckla och införa metoder och analysera prover med avancerade molekylärgenetiska metoder. Arbetet kommer till stor del vara fokuserat på analyser inom cancer och ärftliga sjukdomar med hjälp av NGS (short-read och long-read), digital-PCR och single-cell-metoder. Tjänsterna inkluderar projektledning, experimentdesign, laborativt arbete och rapportering av uppdrag. Delaktighet i kvalitetsarbete, utbildning och utveckling av verksamheten också ingår i arbetsuppgifterna. Projektkoordination av våra serviceprojekt kan också ingå till viss del. 

De anställda kommer att jobba tillsammans med biomedicinska analytiker, bioinformatiker, läkare, sjukhusgenetiker och molekylärbiologer inom vår facilitet och även i nationella och internationella samarbeten.

Kvalifikationskrav
Mastersexamen eller liknande med biomedicinsk inriktning, såsom molekylärbiolog, BMA, biomedicinare eller bioteknolog. Vi ser gärna att du har doktorsexamen inom molekylärbiologi/biomedicin eller motsvarande fält. Erfarenhet av molekylärbiologiska metoder är ett krav och vi är särskilt intresserade av sökande med god erfarenhet av att utvärdera och optimera molekylära metoder, som short-read och long-read NGS. Erfarenhet av kliniskt utvecklingsarbete är meriterande. Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, organisationsförmåga, initiativkraft, samarbetsförmåga och självständighet. Eftersom dokumentation mot Akademiska sjukhuset sker på svenska kräver tjänsten god förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tjänsten förutsätter en god förmåga att uttrycka sig på engelska i tal och skrift. Du kommer att vara del av ett team med många inblandade, vilket ställer höga krav på förmåga till samarbete och flexibilitet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Melin, malin.melin@scilifelab.uu.se

Last updated: 2022-06-08

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)