Postdoktor vid Institutionen för molekylärbiologi

Umeå University

Application deadline

November 18, 2021Postdoktor vid Institutionen för molekylärbiologi

Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Vi söker en postdoktor som arbetar vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Anställningen är på heltid i två år. Startdatum är 1 januari 2022. Sista ansökningsdag är 18/11.

Vår forskargrupp är anknuten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab). MIMS är den svenska partnern inom The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Vårt labb har tillgång till den utmärkta utrustningen för kryo-elektronmikroskopisk forskning vid Umeå Core Facility fo Electron Microscopy (UCEM), Umeå universitetet, som är en av de två noderna av den nationella kryo-EM faciliteten vid SciLifeLab.

Arbetsuppgifter

I projektet ingår att man använder en kombination av in vivo-experiment med biokemiska och kryo-elektronmikroskopiska studier för att kunna studera makromolekylära komplex av en patogen organism (microsporidia) med en specifik infektionsstrategi. Målsättningen är att tillhandahålla makromolekylära baskunskaper om en avgörande mekanism i organismens infektionsprocess samt att finna grundläggande strukturella förutsättningar för infektion, som skulle kunna utgöra nya mål för antibiotikautveckling.

Kvalifikationer

Kandidaten måste ha en doktorsexamen inom biokemi och biofysik och omfattande och dokumenterad kunskap inom molekylärbiologi, proteinbiokemi, strukturbiologi (kryo-EM och NMR) och olika biofysiska metoder (såsom cirkulär dikroism, ITC, MALS). Erfarenhet av icke-naturlig aminosyrainkorporering och C. elegans-odling är krav. Kunskap om svamppatogener (t.ex. mikrosporidier) är en fördel. Tidigare erfarenhet av uttryck, rening och strukturell karaktärisering av proteiner som interagerar med flera bindningspartners, särskilt inom området infektionsbiologi, är ett definitivt plus. Utmärkt kommunikationsförmåga på talad och skriftlig engelska samt förmåga att interagera effektivt och arbeta produktivt i ett team krävs.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast den 18 november 2021. Din ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och skall innehålla:

  • Ett Curriculum vitae (CV) med information om din utbildning, tidigare och nuvarande anställningar och en publikationslista
  • Ett ansökningsbrev som innehåller information om din kompetens, dina intressen och en motivering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter till en till tre referenspersoner

Välkommen med din ansökan!

Last updated: 2021-11-08

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)