Projektledare – Laborant, biologi

Uppsala Universitet

Application deadline

February 13, 2023Projektledare – Laborant, biologi

Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Om jobbet

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl. a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: http://www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet: https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

SciLifeLab (http://www.scilifelab.se) är ett nav inom biovetenskaplig forskning i Sverige och ett forskningssamarbete mellan KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet, med ytterligare verksamhet på många stora lärosäten i landet. Samtliga verksamma inom SciLifeLab är anställda vid något av de samverkande lärosätena. SciLifeLab har från 2013 ett uppdrag från regeringen att verka som nationell infrastruktur för att tillgängliggöra spjutspetsteknologier och -expertis inom molekylära livsvetenskaper till forskare i Sverige samt utgöra ett internationellt ledande centrum för forskning inom områden som hälsa och miljö. SciLifeLab är också värd för den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer.

Den anställde kommer att arbeta vid SciLifeLab Data Centre, som ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktivititer, bl.a. det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS). Vi har ett nationellt uppdrag och driver t.ex. den svenska nationella dataportalen för Covid-19 och pandemiberedskap, samt frågor om FAIR, öppen vetenskap och datadriven forskning, i stark samverkan med nationella och internationella aktörer. Hos oss har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälso- och miljöforskning, och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras i fältet. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet.

Arbetsuppgifter

SciLifeLab söker en motiverad och kunnig projektledare för vårt arbete med att driva den svenska nationella dataportalen för Covid-19 och pandemiberedskap, bl.a. inom programmet för pandemisk laboratorieberedskap (PLP) men även i internationella nätverk och program inom pandemiberedskap. Du kommer att ha ett övergripande ansvar för både design och teknisk utveckling, och både kunna delta i utvecklingsarbetet och leda arbete för att bygga upp de olika komponenter som gruppen ansvarar för. Du kommer att jobba med programmerare med både IT- och forskningsbakgrund, och annan teknisk expertis. Du kommer att arbeta i ett team med forskare, ingenjörer, data stewards och systemutvecklare, mitt i SciLifeLabs nationella forskningsinfrastruktur, och med forskningsprogrammet för data-driven livsvetenskap, DDLS. Arbetet inkluderar samarbeten mellan SciLifeLab och nationella centra för e-infrastruktur, och involverar personal som arbetar vid flera olika organisationer. Du behöver en stark vetenskaplig bakgrund, en hög teknisk kompetens inom programmering och systemdesign, och en god förmåga att samarbeta och kommunicera.

Kvalifikationskrav

Ansökande ska ha doktorsexamen i ämne med anknytning till tjänsten. Utöver detta krävs:

– Dokumenterad erfarenhet av scrum och agil projektledning för tekniska utvecklingsprojekt, speciellt vetenskapliga datatjänster

– Dokumenterade färdigheter i samordning och kommunikation, och förmåga att dokumentera pågående arbete

– Dokumenterad erfarenhet av vetenskaplig programmering, helst inom life science

– Dokumenterad erfarenhet av teknologier för visualisering

– Dokumenterad erfarenhet av system för versionshantering, t.ex. Git

– Dokumenterad erfarenhet av Linuxbaserade system

– Erfarenhet av relevanta programmeringsspråk, t ex Python

– Flytande engelska Önskvärt/meriterande i övrigt

– Kunskap eller intresse av biomedicinsk forskning och infrastruktur

– Erfarenhet från svensk e-infrastruktur för life science

– Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält

– Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven livsvetenskap

– Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Om anställningen

Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala Upplysningar om anställningen lämnas av: Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se Välkommen med din ansökan senast den 13 februari 2023, UFV-PA 2023/162. Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Last updated: 2023-02-16

Content Responsible: Hampus Persson(hampus.persson@scilifelab.uu.se)