Systemspecialist

KTH

Application deadline

May 7, 2021Systemspecialist

Kungliga Tekniska högskolan, Gemensamt verksamhetsstöd 

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Det gemensamma verksamhetsstödets (GVS) uppgift är att stötta universitetets kärnverksamhet utbildning och forskning. Det gör vi genom att ge kvalificerat stöd i olika administrativa processer. Samtidigt är vi inom verksamhetsstödet policyskapande och samordnande. Vi ansvarar även för att utföra kvalitetskontroller, uppföljningar och utvärderingar som utvecklar verksamheten. 

KTH:s IT-avdelning förvaltar och utvecklar KTH:s centrala nätverk, datorarbetsplatsen, telekommunikation, administrativa system och gemensamma informationssystem samt KTH:s plattform för gemensamma studentprogramvaror och studentdatorsalar. Därutöver stödjer avdelningen övriga KTH i datorrelaterade frågor. Stort fokus ligger för närvarande på att med gemensamma centraliserade lösningar tillgodose de IT-behov som finns inom KTH:s utbildning, forskning och administration.

Enheten för Drift och Infrastruktur inom KTH:s IT-avdelning ansvarar för att driva och underhålla IT-miljön på KTH. Vi ser till att nätverk, servrar, lagring och andra tekniska förutsättningar finns och fungerar på ett stabilt, säkert och effektivt sätt. Genom att erbjuda forskarna en säker, stabil och behovsanpassad IT-miljö stöttar vi den forskning inom hälsa, teknik och miljö som bedrivs vid KTH.

Arbetsuppgifter

Som anställd hos Servertjänster är du med och administrerar alla fysiska och virtuella servrar och ansvarar för lagring och säkerhetskopiering av användardata.

Som systemspecialist arbetar du med drift och underhåll av server inom KTH IT. Driftmiljön är baserad på Dell, Cisco, HP, Oracle hårdvara och våra operativsystem är i huvudsak Red Hat, CentOS, Ubuntu och Windows Server. Virtualiserar gör vi framförallt på VMware men även HyperV kan förekomma.

Som systemspecialist gäller även att du tillhandahåller och förmedlar direkt och indirekt IT-stöd till verksamheten. Du är expertstöd i den förvaltande verksamheten och gentemot användaren.

Du kommer vara med och ta fram nya tjänster till forskare men även förvalta redan befintliga tjänster. Du kommer både bygga upp generella tjänster som kan nyttjas av många samt specifika lösningar som kommer vara ett viktigt stöd för enskilda grupper i deras forskning. I arbetsuppgifterna ingår dokumentering och beskrivning av rutiner.

Du ingår i ett kvalificerat team som arbetar brett och djupt inom server, nätverk, lagring och backup. Du kommer att arbeta självständigt med stort ansvar och ha dagliga kontakter med andra delar inom KTH IT. Tunga lyft kan förekomma inom ramen för tjänsten.

Driftmiljöerna är i huvudsak placerade i SciLifeLab, Solna. 

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Kvalifikationer

Vi är nu i behov av att anställa en erfaren  tekniker med bred kompetensbas och med spetsen inom Linux. 

Krav

För tjänsten som systemspecialist söker vi dig som har:

 • Fullgjord gymnasieutbildning eller motsvarande
 • Minst 3 års dokumenterad erfarenhet av liknande arbetsuppgifter
 • Minst 3 års dokumenterad erfarenhet av RHEL, CentOS eller Ubuntu
 • Dokumenterad erfarenhet av agila principer samt förståelse för dessa
 • Dokumenterad erfarenhet av automatisering via Red Hat Satellite, Ansible eller motsvarande

Vidare har du mycket goda kunskaper i engelska samt goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift, då det krävs i det dagliga arbetet.

Meriterande

Det är för tjänsten meriterande om du har:

 • Högskoleexamen inom IT eller yrkesutbildning inom IT, IT-säkerhet, DevOps eller liknande
 • Kunskap/kännedom om DevOps kultur och metoder
 • Innehav av körkort B
 • Erfarenhet av Kubernetes eller liknande lösningar
 • Arbetslivserfarenhet av IT-projekt inom högskolesektorn
 • Erfarenhet av Shellscript (bash, ksh etc.), Perl, Python eller ren programmering
 • Erfarenhet från IT-arbete inom offentlig sektor

Som person är du kommunikativ och har förmåga och intresse att utbyta idéer, förslag och erfarenheter med dina kollegor. Du är bra på att samarbeta och har god social kompetens. Vidare är du självgående och duktig på att organisera ditt arbete samt har driv att utvecklas och lära dig mer inom området. Du är orädd och vågar testa nya lösningar. Vi söker dig som också är prestigelös och analytisk och som har god förmåga att se olika användarbehov och att driva arbetet i den riktningen.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. 

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

AnställningsformTillsvidareanställning
Anställningens omfattningHeltid
TillträdeEnligt överenskommelse
LöneformMånadslön
Antal lediga befattningar1
Sysselsättningsgrad100 %
OrtStockholm / Solna 
LänStockholms län
LandSverige
ReferensnummerVP-2021-0095
KontaktTf gruppchef Mikael Lamming, 087909550
Publicerat2021-04-16
Sista ansökningsdag2021-05-07

Last updated: 2021-04-19

Content Responsible: David Gotthold(david.gotthold@scilifelab.se)